Translate

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

8) Συλλογισμοί με αναλογία και ο ρόλος της παρομοίωσης


(6/9/2022 Παράκληση, σχολιάστε τις αναρτήσεις μου είτε θετικά είτε αρνητικά. Θα είναι μια ευπρόσδεκτη ικανοποίηση για την προσπάθεια που κατέβαλα. Ακόμα και οι αρνητικοί σχολιασμοί, θα βοηθούσαν να διορθώσω ορισμένες απόψεις. Ευχαριστώ)

-Σε προηγούμενες αναρτήσεις παρέθεσα για τους συλλογισμούς τις απόψεις των ειδικών. Εδώ θα αναφέρω δυο παραδείγματα παραγράφων, το τι έγραψαν γι' αυτές κάποιοι φιλόλογοι και θα τις αναλύσω. Από την ανάλυση θα προκύψει αν αυτά που έγραψαν οι φιλόλογοι είναι σωστά ή όχι και γιατί.

-Α) 1η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 
"Αν προσπαθήσουμε να περιγράψουμε συνοπτικά το διαδίκτυο και ειδικότερα τον παγκόσμιο ιστό (WEB) με μια αναλογία. Ας φανταστούμε τον κυβερνοχώρο ως μια τεράστια έκθεση.
Ο κάθε «εκθέτης δημιουργεί ένα δικό του περίπτερο (site) που καταχωρείται σε μια διεύθυνση (www.address) . Ο χρήστης του διαδικτύου μέσα από τους τηλεπικοινωνιακούς διαδρόμους που δημιούργησε η ζεύξη τηλεφώνου-υπολογιστή, επισκέπτεται αυτή την άυλη, διαρκή και παγκόσμια ψηφιακή έκθεση . Περνά από τα διάφορα (sites), επικοινωνεί με τον «εκθέτη», και βεβαίως μπορεί να πάρει «κατεβάσει» πληροφοριακό υλικό. Αρκεί να έχει εξασφαλίσει την είσοδό του μέσω ενός προμηθευτή (provider) σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Ο φιλόλογος "Π" που παραθέτει αυτή την παράγραφο στο μπλοκ του, την ονομάζει παράγραφο με αναλογία. Και επί πλέον λέει "Η αναλογία είναι στην ουσία μια μεταφορά ή μια περιγραφική παρομοίωση, παραβολή".
Ερώτηση άλλου φιλόλογου: Είναι με αναλογία αυτή η παράγραφος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ 12/7/2016: Ανασκευάζοντας τα όσα έγραψα παλαιότερα για την 1η παράγραφο, θα πω τελικά ότι η παράγραφος είναι με αναλογία όχι όμως με αναλογικό συλλογισμό. Εκείνο που μας μπερδεύει όλους είναι το πότε έχουμε απλή αναλογία και το πότε έχουμε αναλογικό συλλογισμό. Βλέπε τις επόμενες αναρτήσεις μου 9 και 10 όπου λύνω αυτό το θέμα.

{{Το κείμενο που ανασκευάζω ως προς την 1η παράγραφο είχε ως εξής:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΥ:
Εκείνο που δυσκολεύει την ανάλυση είναι η ύπαρξη της λέξης αναλογία.
- Παραλείπω την λέξη αναλογία και γράφω το κείμενο ως εξής:
"Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε συνοπτικά το διαδίκτυο και ειδικότερα τον παγκόσμιο ιστό (WEB). Ας φανταστούμε τον κυβερνοχώρο ως μια τεράστια έκθεση.Ο κάθε «εκθέτης δημιουργεί ένα δικό του περίπτερο (site) που καταχωρείται σε μια διεύθυνση (www.address) . Ο χρήστης του διαδικτύου . . . κτλ"
- Τώρα φαίνεται καθαρά ότι έχουμε περιγραφή. Και μάλιστα περιγραφή διαδικασίας*.
12/7/2016: Η παράγραφος αυτή είναι με αναλογία, αλλά όχι με αναλογικό συλλογισμό. Επομένως ορθώς ο φιλόλογος "Π" την ονομάζει με αναλογία.  Βλέπε τις 9 και 10 αναρτήσεις μου όπου τοποθετώ το θέμα αναλογία και αναλογικός συλλογισμός σε σωστές και κατανοητές βάσεις.


* Για την Περιγραφή βλέπε το μπλοκ μου Συντακτικό (Δομή) της Παραγράφου. Εκεί αναφέρω και αποδεικνύω ότι υπάρχουν τα εξής είδη περιγραφής: α) περιγραφή υλικού αντικειμένου β) περιγραφή διαδικασίας, όπου υπάγεται και η περιγραφή λειτουργίας, γ) περιγραφή χαρακτήρα και δ) περιγραφή απόψεων, όπου όμως δεν υπεισερχόμαστε στο εάν κάποια από αυτές ή όλες είναι σωστές ή λαθεμένες.

-Στην β περίπτωση υπάγεται η παραπάνω 1η παράγραφος}.

Β) 2η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ:
«Όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο δημιουργούν εθισμό στο χρήστη, έτσι και η τηλεόραση μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια...».
-Η παράγραφος αναφέρεται στο μπλοκ του ίδιου φιλόλογου, του "Π", την οποία την παραθέτει ως παράγραφο με αναλογία.

ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
- Η παράγραφος ξεκινάει με παρομοίωση. 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΥ: 1) Στην παράγραφο αυτή παραλείπεται η προκείμενη «η τηλεόραση μοιάζει με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο». Αν τη βάλουμε στο κείμενο, τότε φαίνεται καθαρά ότι έχουμε αναλογία (αναλογικό συλλογισμό): «Η τηλεόραση μοιάζει με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο δημιουργούν εθισμό στο χρήστη, έτσι και η τηλεόραση (συμπέρασμα = )μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια».

- Η αναλογία (ο αναλογικός συλλογισμός) παρουσιάζεται εδώ με ένα τρόπο που μοιάζει το ενθύμημα. Όπως στο ενθύμημα αποκρύπτεται η μείζονα προκείμενη, έτσι και εδώ.
(παράδειγμα συλλογισμού με ενθύμημα: Ο Σωκράτης ήταν θνητός , γιατί ήταν άνθρωπος = εδώ αποκρύπτεται η μείζονα προκείμενη : Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί.)  

14/2/2023 Γενική παρατήρηση: Υπάρχει η αναλογία υπάρχει και ο αναλογικός συλλογισμός. Πολλές φορές αναφέρουμε σωστά τη λέξη αναλογία, και πολλές φορές αναφέρουμε τη λέξη αναλογία λανθασμένα γιατί έχουμε αναλογικό συλλογισμό και πρέπει να πούμε αναλογικό συλλογισμό και όχι αναλογία.  


======

Τα ιστολόγιά μου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου